×

Η πανδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη

Η πανδημία του Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια νόσος που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, λιπών και πρωτεϊνών, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης. Η κύρια έκφραση της διαταραχής του μεταβολισμού στον ΣΔ είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1: Οφείλεται σε καταστροφή των β-κυττάρων του παγκρέατος, που συνήθως οδηγεί σε απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης.

Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2: Οφείλεται σε προοδευτική μείωση της επαρκούς έκκρισης της ινσουλίνης από τα β-κύτταρα του παγκρέατος που απαιτείται για την αντιμετώπιση των μεταβολικών αναγκών.

Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης: Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο διαβήτης σε αριθμούς, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF)

  • Παγκοσμίως οι άνθρωποι που έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζονται σε 463 εκατομμύρια, ενώ ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 700 εκατομμύρια το 2045, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (2019).
  • Στη χώρα μας, το 2017 τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανέρχονταν σε περίπου 720.000, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αυτών, περίπου 694.000, έχουν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
  • 1 στους 2 ενήλικες με ΣΔ παραμένουν αδιάγνωστοι (232 εκατομμύρια). Η πλειονότητα αυτών παρουσιάζει ΣΔ τύπου 2 (ΣΔτ2).
  • Περισσότερα από 3 στα 4 άτομα με Διαβήτη ζουν σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
  • 1 στα 6 έμβρυα που γεννιούνται (20 εκατομμύρια) εμφανίζουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος (υπεργλυκαιμία) λόγω προσβολής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Tα δύο τρίτα των ατόμων με Διαβήτη ζουν σε αστικές περιοχές και τα τρία τέταρτα είναι σε ηλικία απασχόλησης.
  • Ο ΣΔ προκάλεσε 4,2 εκατομμύρια θανάτους το 2019.
  • Ο ΣΔ ήταν υπεύθυνος για δαπάνες υγείας ύψους τουλάχιστον 760 δισεκ. δολαρίων το 2019 – 10% της παγκόσμιας συνολικής δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη.
  • Ανάλογα με την παγκόσμια εντόπιση, έως 50% των ατόμων που διαγνώσθηκαν με COVID-19 ζούσαν με ΣΔ.

         Η θέση του κου Ανδρέα Μελιδώνη (Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Συντονιστής-Διευθυντής του Διαβητολογικού/Καρδιομεταβολικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital):

«Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν πραγματικά τη μεγάλη μάστιγα της νόσου, καθώς ο ΣΔ διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η καταιγίδα των επιπλοκών αποτρέπεται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως έδειξαν πολλές μεγάλες μελέτες όπως και με την ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία), καθώς οι διαβητικοί -πολύ συχνά έως και 40% εξ αυτών- έχουν και τις τρεις αυτές συνοδές καταστάσεις. Η διαχείριση των διαβητικών ασθενών με χρόνιες επιπλοκές, η πρόληψη και αντιμετώπιση τους γίνεται κυρίως στα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία της χώρας μας».

Αναφερόμενος στο κόστος επιβάρυνσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα από δαπάνες νοσηλείας/θεραπείας o κ. Μελιδώνης τόνισε πως «ο καλά ρυθμισμένος ασθενής ΣΔ χωρίς επιπλοκές και νοσηρότητες στοιχίζει ~1.000 ευρώ/έτος, ο αρρύθμιστος τουλάχιστον 50% επιπλέον ενώ ο αρρύθμιστος ασθενής με ΣΔ, επιπλοκές και συνοσηρότητες στοιχίζει πάνω από 7.500 ευρώ/έτος, σύμφωνα με τη μελέτη Hercules1». Σε σχέση τη COVID-19: «σύμφωνα με τα στοιχεία της IDF, μέχρι και 50% όσων διαγνώστηκαν με Cοvid-19 πάσχουν και από Διαβήτη, ενώ οι διαβητικοί ασθενείς με Covid-19 έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο θνητότητας, συγκριτικά με τους μη διαβητικούς με Covid-19. Οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 διαβητικοί ασθενείς που παρουσιάζουν καλή γλυκαιμική ρύθμιση κατά την νοσηλεία τους, μειώνουν κατά 80% τον κίνδυνο θνητότητας σε σχέση με τους αρρύθμιστους».

Η μεσογειακή διατροφή με παράλληλο έλεγχο του σωματικού βάρους και η φυσική άσκηση, έως 3 ώρες/εβδομάδα, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της πρόληψης ενάντια στον σακχαρώδη διαβήτη.

Απευθυνθείτε για πληροφορίες και έλεγχο στον οικογενειακό σας ιατρό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας, από τον Μάρτιο 2019, συμμετέχει ενεργά στον αγώνα της πρόληψης και της ενημέρωσης για τον σακχαρώδη διαβήτη, διοργανώνοντας τις «Κορινθιακές Ημερίδες Υγείας».

 

                   Πρόεδρος                                                                    Γενικός Γραμματέας

      Χρυσοβαλάντης Μέλλος                                                         Παναγιώτης Φίλης

Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός                                                   Ακτινοδιαγνώστης